joi, 20 octombrie 2016

Technology is a foreign language!


O zi nou-nouță s-a invit sprintenă, dându-mi binețe prin fereastra larg deschisă! Aerul rece a invadat camera și eu m-am ascuns în cearșafurile încă calde. Aroma cafelei m-a invitat spre bucătărie, unde eram așteptată cu micul dejun. M-am dezmorțit și mi-am savurat băutura energizantă cu gândul că astăzi trebuie să-mi montez noul router și accesoriile potrivite laptopului meu. Citisem pe facebook despre noul router, aflat și în oferta celor de la Conectica și eram fascinată de toate detaliile acelea care sunau așa de bine, iar, când cineva mi le explica, chiar înțelegeam despre ce este vorba în propoziție...RouterWireless N 300Mbps TL-WR845N e pofta ce-am poftit! Viteză de transfer mare, trei antene externe care stabilizează semnalul wireless, iar aplicația lui îmi înlesnește folosirea dispozitivelor mobile!

 Ce fel de accesorii îmi doresc? Diversificate...un mouse pad, un cooler, acumulator, căști, microfon, boxe, încărcător, prelungitor, surse de alimentare, memorie externă, adaptoare, convectoare și parcă și un cablu de date. Citisem și despre apariția noului cititor de card, iar eu, cum sunt pasionată de fotografii, chiar vreau să-mi achiziționez unul! Eram pusă pe fapte mari...

De curând îmi schimbasem domiciliul și eram nevoită nu doar să mă obișnuiesc cu noile obiceiuri ale locului în care stăteam, ci să învăț și limbajul tehnologic aferent, fiind pe cont propriu. Nu am aprofundat niciodată, deși blogul mi l-am creat singură și am învățat din mers unele aspecte tehnice. La ritmul în care tehnologia avansează, mă tem că nu voi ține pasul. Perseverez, însă! Nu renunț așa repede! Mă documentez și voi reuși! Niște termeni noi deja am reținut și am aflat și despre un partener de încredere Conectica, care în această perioadă, 15-30 octombrie 2016, sărbătorește Săptămânile Rețelisticii și are 10 ani experiență în domeniu. Recunosc că de fiecare dată am apelat la un prieten pentru a mă ajuta cu detalii tehnice. Conectica pare un astfel de partener, de cursă lungă! Totul trebuie să fie clar și simplu, extrem de simplu... Tehnologia e o limbă străină pentru mine, clar! Culmea e că limbile străine chiar îmi plac, dar asta mi-a pus capac... Când am aflat despre încărcătorul auto cu 2 USB care încarcă de 4 ori mai rapid și este și smart, are tehnologie de încărcare inteligentă, am sunat-o pe prietena mea, care are mașină și mi-a mulțumit. L-a cumpărat și îl folosește tot timpul! E foarte util și are un design interesant!

Prima dată când am încercat să mă laud cu noile achiziții, era acum vreo 6 luni, când, împinsă de dorința de a viziona un film bun, nu reușeam să fac conexiunea prin adaptorul HDMI la televizor. Prietena mea mă vizitase după multe insistențe și deja pregătisem filmul, dar imaginea de pe laptop nu dorea să apară și la TV, deși, cu alte ocazii se lăsase înduplecată.    
 - Prea multe fire, aici, la tine! Unde este cel care trebuie?
- Știu că sunt multe!  Cum arată cablul cu pricina? Este, așa mai dreptunghiular și butucănos sau subțire și negru? Nu m-am obișnuit încă cu ideea că nu se poate fără tehnologie și nu sunt deloc închistată! Crede-mă!
- Hai să o luăm pas cu pas, mă încurajă prietena mea. Nimeni nu e perfect! În primul rând, majoritatea firelor sunt negre, dar au, într-adevăr formă diferită. Uneori sunt și roșii sau albe pentru a fi distinse mai bine... Unii le spun, mamă și tată!
-  Auzi! Mamă și tată! Cine vrea să aibă părinți așa de tăcuți, necooperanți? Bunnn... Laptopul e pornit, deși dă semne că se descarcă. Mai bine îl pun la încărcat!
- Avem conexiune la internet? Printr-un router dual se pot rezolva problemele de conectivitate, deși raza de acoperire e mai mică, semnalul e mai puternic.
- Tu știi mai multe decât mine! Nu e corect! Și m-am lăudat că m-am documentat...Sunt afoană, ce mai!
- Stai calmă! Adaptorul HDMI are intrare la TV, deci, hiba e în altă parte... Eu am acasă un router Wi-Fi și printr-o conexiune USB rezolv multe din dilemele proprii...
- Adică ce vrei să insinuezi? spun puțin intrigată.
- Dacă ai o bandă de 5Ghz, care e mai puțin aglomerată, interferențele cu alte dispozitive sunt nule.
- Alte dispozitive? Ce vrei să spui?
- Mă refer la telefoane mobile, dispozitive Bluetooth, aparatură electronică în general...
- Nu știu sigur ce bandă am, dar, cei care mi-au instalat routerul spuneau că au adaptat transmisia de date și cred că au menționat și 5-ul acela....
- Uite scrie aici TP- Link Archer C8! Exact așa am și eu! Ce tare!
- De ce monitorul laptopului e negru? Unde a dispărut imaginea?
- Verifică cablul! Aoleuuuuuu! Uite aici!
- Ce s-a întâmplat?
- Cred că un animăluț a ros niște fire! Sigur e vorba de Tiger, motanul tău drag! A ronțăit cablul de date și nu se mai încarcă laptopul.
- Vai de capul meu! Ce trebuie să fac? E grav?
- Nicidecum! Cauți un alt cablu HDMI care să se potrivească laptopului tău! Simplu! Acer Aspire V5 e jucăria” ta!
- Crezi că pot găsi la cei de la Conectica?
- Cu siguranță!Am văzut oferta lor pe facebook și curând va pare un adaptor mini Displayport 1.2 la HDMI cu rezolutie de pana la 4K@ 60 Hz si Eyefinity!
- Woww! Deci, chiar vorbești o limbă străină! Și ce facem acum?
- Împrumutăm un cablu ca să alimentăm laptopul și cred că restul se rezolvă de la sine. Ce episod din Game of thrones urmărim?
- Sezonul 6, episodul 8, cred! Nu am avut timp să-l mai urmăresc și știu că și tu ești în aceeași situație!
Nu a fost o experiență plăcută, dar am învățat că prietenii la nevoie se cunosc. Acum am doi prieteni de încredere: Conectica și Teo. Când am probleme în rețelistică și conectică apelez la ei! Într-o zi, voi fi și eu expertă... Simt eu!Articol scris în cadrul concursului SuperBlog 2016!

6 comentarii:

Adriana spunea...

Zi de zi găsim noi informații, ne adaptam și ne dezvoltam rapid! Mulțumim de informatii

Elly W. spunea...

Pai primii pasi spre a deveni experta i-ai facut. Aproape ca m-am pierdut printre atatia termeni tehnici. Sunt si eu, ca si tine, foarte interesata sa ma descurc singura, daca se poate, prin hatisurile astea ce tin de toate electronicele care ne populeaza viata. La fel, mai apelez la un prieten. Acum, ca am aflat despre, as putea apela si la expertii de la Conectica.

Diana spunea...

Amuzant ai scris! :)
Pentru mine "limba tehnologica" e tare grea, dar perseverez!
Azi am invatat ceva nou! Cand voi auzi / citi despre cablul HDMI, de exemplu, voi sti despre ce e vorba. :)

Liliana spunea...

Adriana, asa este! Tehnologia se dezvolta cu o viteza ametitoate, iar noi trebuie sa tinem pasul! :) E necesar si util in acelasi timp, sa fim informati!

Liliana spunea...

Elly, termenii tehnici sunt prezenti zilnic, in viata noastra, de aceea e obligatoriu sa ne descurcam singuri, sa devenim experti, chiar!
Multumesc pentru ganduri!

Liliana spunea...

Diana, ma bucur ca ti-a placut articolul! Sper sa fi aflat informatii utile! Multumesc pentru trecere!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...