miercuri, 26 octombrie 2016

Casă veche, proprietar nou

O casă veche din cărămidă roşiatică, tapetată de jur împrejur cu iederă, locuită doar pe perioada verii, apare mereu în viziunile mele despre casa ideală. Accesul în grădina paradisiacă a acelei case pare aproape imposibil, atunci când observi un domn bine trecut de prima tinereţe, ce se plimbă gânditor, cu mâinile la spate, printre pomii somnoroşi din cauza greutăţii rodului, ce anină pe crengi şi îţi impun o anume distanţă pentru a-i admira: cireşi, vişini, caişi, meri, peri, piersici, pruni, nuci, tufe de zmeur şi multe alte minunăţii, flori şi plante unicat care te duc cu gândul la conul abundenţei. Am făcut cunoştinţă cu proprietarii acelei case, întâmplător, iar imaginaţia mea i-a transportat în alt timp, sub forma unor personaje literare, pentru că totul părea atât de ireal şi fantastic și pentru că am și o imaginație bogată, recunosc. Ulterior, i-am cunoscut mai bine și am devenit membru cu drepturi depline, atunci când unul dintre ei a făcut infarct.
Viața a făcut ca eu să fiu cea care să-i ajute în acele momente mai grele, iar răsplata lor a fost să-mi ofere acea casă, după ce ei nu vor mai fi, neavând moștenitori. Aspectul interbelic al construcției și spațiul generos ce înconjura casa mă făcea să visez. Știu că a fost frecventată de mulți oameni importanți ai perioadei interbelice, loc de întâlnire al unor minți luminate și dornice de a face schimb de opinii pe diverse teme. Efervescența aceea, din vremuri apuse, se simțea, uneori, când priveam fotografiile îngălbenite de timp și vântul îmi juca feste, uitându-se ștrengar peste umărul meu, pe terasa din fața casei. Dar, vremea și-a pus amprenta asupra clădirii, iar acum totul era neglijat, lăsat în paragină. Sufletul meu plângea când privea sobele de teracotă scorojite, ferestrele neetanșe, pereții mucegăiți și reci. Grandoarea de altă dată s-a mutat, doar în acele fotografii, pe care le priveam câteodată și asupra cărora timpul arunca un ochi stingher și trist. Câte destine și aventuri sunt ascunse în acei pereți, dacă ar putea vorbi... Cu atât mai mult, îmi era și mai greu să înțeleg alegerea pe care au făcut-o proprietarii. E adevărat că am avut grijă de ei cât au fost bolnavi, dar, nu m-am gândit niciodată la vreo recompensă. M-am atașat de ei și așa am simțit. Ei erau singuri, eu singură, fiecare lovit de viață, dar dornic să lupte, cu orice preț. Și ei au luptat tenace, până la capăt, iar moștenirea pe care mi-au lăsat-o a fost neașteptată.
Iată-mă în ipostaza de a administra o casă veche, din București, fără să știu exact ce trebuie să fac. În cazuri de genul acesta, orice om cu scaun la cap, apelează la experți. Astfel, am început investigațiile personale în domeniul imobiliar și am aflat rapid că orice casă, fie că este construită, cumpărată, închiriată sau va fi supusă unor renovări majore, are nevoie de un certificat energetic. Am aflat încântată de Enermed Impex SRL Bucuresti, o firmă cu 18 ani experiență, care elaborează certificate de performanță energetică, oferind cele mai avantajoase prețuri de pe piață. Certificatul energetic este influențat de tipul clădirii, complexitatea lucrării sau suprafață. În componența unui audit energetic intră și certificatul energetic al imobilului. 

Timpul de realizare a auditului este scurt, în maxim 24 de ore și la un preț minim, între 130 – 180 lei. Aceste aspecte m-au încurajat să apelez la sfaturile echipei de auditori ai firmei. Am aflat și că de la 1 februarie 2016 afișarea certificatului de performanță energetică devine obligatorie pentru toate tipurile de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public. Certificatul energetic a devenit obligatoriu începând cu anul 2013, pentru orice vânzare, închiriere sau recepția unei locuințe, act valabil 10 ani, dacă nu se aduc renovării majore imobilului. Nu știam nimic în acest domeniu și am fost nevoită să aprofundez subiectul, pentru că, îmi doream foarte mult să aduc acea casă veche la o performanță energetică nouă. 
Pașii de urmat erau clari și eram hotărâtă să transform acea casă veche într-un cămin confortabil, primitor. Aveam nevoie de așa ceva. Nu aveam un buget foarte mare, dar, eram hotărâtă să fac niște schimbări radicale. Prima dată m-am gândit la schimbarea tâmplăriei exterioare și la geamuri triple, pentru a asigura căldura în toate camerele și a crește performanța energetică, implicit. Pe locul doi am pus izolarea termică, 10 cm pereții exteriori și 20 cm la acoperiș și terasă, minim. Dacă grosimea este mai mare, consumul energetic va fi mai mic. Apoi mi-am propus să identific punțile termice, cele care sunt responsabile cu condensul, mucegaiul. Voi fi nevoită să apelez la firma specializată în termografie în construcții, cu care mă "împrietenisem", care îmi va scana” casa și va găsi cu ajutorul radiației infraroșu punctele nevralgice, zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltrații ridicate de aer. Prețurile pentru acest serviciu variază între 180-500 lei/construcție. Trebuia să mă apropii cât mai mult de clasa A, pentru un audit energetic crescut. Pentru a obține un consum mic energetic voi fi nevoită să aleg o pompă de căldură și aport solar pentru încălzire și apă menajeră, deși investițiile vor fi costisitoare. Amortizarea se va realiza în 10 - 15 ani. Un expert în termoviziune mă va ajuta să urmăresc modificările care apar după aceste îmbunătățiri. După izolarea termică exterioară, pereții interiori vor avea o temperatură mai ridicată iarna. O altă soluție pentru creșterea confortului propriu și a scăderii consumului energetic totodată, al ocupanților unui imobil, în general, este folosirea unor becuri de tip LED pentru iluminat, al unor electrocasnice mai scumpe, dar cu un consum energetic mai mic. Interesul meu fiind să fac economie la consumul energetic, aș putea să-mi programez încălzirea casei, doar atunci când sunt acasă, într-un interval orar bine stabilit. Recomandările auditorului au fost foarte clare, iar firma pe care am găsit-o mă poate ajuta să-mi transform visul în realitate.
Enermed Impex SRL Bucuresti este o firmă specializată, care evaluează performanţa energetică a unei clădiri şi o încadrează într-o clasă de performanţă energetică, de la clasa A – imobilele cu cel mai scăzut consum de energie, până la clasa G, reprezentând cel mai mare consum specific de energie, iar actele necesare am aflat că sunt copie după schița casei, planurile de arhitectură și anul în care a fost construit imobilul.

Simțeam că lucrurile încep să se miște în direcția dorită, iar demersurile începute, deja, mă motivau să perseverez. Casa aceea veche merita pe cineva care să-i ofere un pic de iubire. Eram pregătită să fiu eu acea persoană, mai ales că aveam alături de mine un partener de încredere, Enermed Impex SRL Bucuresti!

Articol scris în cadrul SuperBlog 2016!


Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...