marți, 25 noiembrie 2014

Spaima șoselelor

Încă de când își luase carnetul, avea iluzia că este cel mai bun șofer în viață, iar escapadele lui prin oraș sau în afara lui, erau condimentate de depășiri pe linie continuă, fără semnalizare, de derapaje periculoase pe criblura șoselelor, neacordare de prioritate și multe altele. Era clar că nimeni nu se încumeta să-i atragă atenția, pentru că, spaima șoselelor, cum a fost poreclit, avea și un noroc orb.  Scăpase de nenumărate ori din situații limită, iar soarta i-a întins de fiecare dată un buchet de flori albe, pentru a-i reaminti de încă o șansă ce i-a fost acordată. Totul se derula trepidant, viața alerga în urma zilelor, abia ținându-și respirația, până se întâmplă neprevăzutul. Prietena lui a fost implicată într-un accident rutier, dintr-un motiv, bizar, inițial, dar grav, la o analiză la rece. Era și el printre acei tineri care scriau mesaje și e-mailuri pe mobil în timp ce conducea, la fel cum procedase și prietena lui. Nu părea ceva grav, dar când s-a prezentat în grabă la spital și a văzut toate rănile pe acel corp firav și iubit, de-abia și-a putut stăpâni țipătul de uimire, durerea sfâșietoare. Putea fi în acel pat de spital, putea fi el cel accidentat, de ce trebuia să fie ea? Cu ce greșise? El deviase de prea multe ori, iar lecția ce-i fusese oferită pe repede înainte, era prea greu de înțeles, de digerat. De ce să sufere ea? Zile la rând a căutat un răspuns viabil, iar soluția la frământarea lui atât de umană și firească, a venit odată cu zorii. Trebuia să ia niște măsuri, să facă niște schimbări. Dilema lui, generatoare de gânduri înălțătoare, de trezire a conștiinței, s-a transformat în salvarea lui. Se uita cu ochi umezi la reclama firmei Toyota, care apăruse exact când trebuia și a fost prima dată când a conștientizat pericolul la care era expus, de fiecare dată când vorbea la telefon sau trimitea mesaje pe mobil. 

Era un experiment, încercat pentru prima dată în România, iar pericolele la care este expus atât șoferul cât și pasagerii, pietonii, sunt foarte reale. Oricând putea să-și piardă viața și să pună în pericol și alți oameni. De ce? Chiar merita? Ajunsese la concluzia că totul putea fi evitat, iar bravada specifică vârstei putea fi controlată, monitorizată. A reușit să facă puțină documentare asupra fenomenului, iar faptul că România a fost inclusă într-o statistică pe locul I la decese rutiere, din Uniunea Europeană, l-a speriat și mai mult. Ce inconștientă! Să irosești atâtea momente frumoase alături de cei dragi ție, doar pentru a arăta ce „zeu” ești! O infatuare prea copilăroasă, care nu-l ajuta cu nimic. Devenea tot mai clar în mintea lui obiectivul: să renunțe la bravadă și să ajute cât mai mulți oameni. S-a hotărât să lanseze sloganul firmei Toyota, Don’t Text and Drive!, să facă o campanie de atragere a atenției asupra pericolului pe care îl reprezintă utilizarea telefonului la volan. 

Mașina are alt rol, bine definit, iar telefonul e periculos în acest context. E mult mai comod, simplu să fie folosit handsfree-ul pentru convorbiri, iar mesajele se pot scrie când se face o pauză. Viața e valoroasă și nu trebuie ratat nici un moment!
Faptul că Toyota militează pentru un mediu curat, pentru o educație civică responsabilă și protejează viața prin promovarea unor clipuri care să respecte pe toți participanții la trafic, l-a convins că e alegerea corectă, în ce privește sursa de informare. A conceput chiar și câteva flyere cu desene proprii, niște prezentări în Power Point realiste și a început campania de informare, începând cu liceul lui. Profesorii și colegii de clasă se uitau la început reticenți, știindu-i antecedentele, dar observându-i pasiunea și sclipirea din ochi, au realizat că ceva se schimbase, nu oricum, ci în bine. Spaima șoselelor se transformase în conștiința șoselelor.
Ziua următoare a început cu un buchet de flori albe oferit prietenei lui, venită acasă după o spitalizare îndelungată. Era recunoscător că scăpase cu viață. Astfel, drumurile erau deschise și trasee noi se profilau la orizont. Îi venea să strige: Alegeți viața, în orice situație! Merită fiecare clipă!

Articol scris în cadrul SuperBlog 2014!

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...