joi, 13 noiembrie 2014

Povestea cafelei

arhivă proprie
Cafeaua a fost licoarea învingătorilor, dintotdeauna! Încă de când a fost descoperită pe coastele Mării Roșii în Africa și a devenit o băutură preferată de toate păturile sociale în Orientul Mijlociu. La început a fost cunoscută ca aliment, nu ca băutură. Avicenna o administra ca medicament încă din anul 1000 î.H. Etiopienii obțineau un fel de vin din boabele de cafea, obținut prin fermentație, iar din secolul 11, persanii au început să o consume ca băutură caldă. Boaba de cafea, se presupune că are origine mistică, tocmai pentru că proprietățile ei sunt atât de surprinzătoare, acoperind atât domeniul religios, cât și cel medical. Magia în care sunt învăluite aceste boabe roșii la început și brune după coacere, capabile să alunge somnolența și să redea energia pierdută, a contribuit la răspândirea cu succes a băuturii în Etiopia, Arabia, Egipt și la sfârșitul secolului al XIV-lea și în Europa.
Recunosc ca sunt adepta unei cafele aromate dimineața și mă înscriu în rândul fanilor declarați. De fapt, ziua începe mult mai bine dacă este lângă mine și o ceașcă aburindă de cafea, cu un guler generos de caimac. Îmi place să o savurez în tihnă și eventual în pijamale, după toaleta de dimineață, mai ales la sfârșit de săptămână. Cafeaua, a intrat în viețile noastre și este o rutina călduță și inofensivă, dacă nu este consumată în exces. Este o băutură care ne revigorează, indiferent de anotimp, ne stimulează gândirea și imaginația. Unii spun că ar avea efecte benefice asupra sănătății, alții că nu prea ar fi bună. Ceea ce știu sigur, e că, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în oraș sau în călătoriile noastre, vom găsi și această tentație aromată, care ne va ajuta să ne concentram pe timpul zilei, să ne înviorăm. Unii susțin chiar că ar crește performanțele mentale și fizice, iar băutul cafelei a fost puternic asociat cu micşorarea riscului de a face ciroză, astm, diabet, Alzheimer şi Parkinson. Știu sigur că, cafeaua e un răsfăț al papilelor gustative, e o poezie de dis de dimineață și un tabiet pe care nu mi-l pot refuza.
În timp, am ajuns să apreciez efectele minunate ale cafelei, care a reușit să mă ajute în diminețile mohorâte prin parfumul ei inconfundabil, să mă revigoreze când eram obosită, să fie lângă mine cu aroma și caimacul ei, pentru a-mi desena povești de viață, pentru a-mi fi inspirație. Am câteva cești preferate din care o savurez, de cele mai multe ori, verzi sau albe și căldura ei mă transpune pe malul mării, unde o beau cu prietenii preparată la nisip, în ibric de cupru, sau mă trimite înapoi, în anii de studenție, când o consumam pentru a mă putea concentra și rezista stresului examenelor.
arhivă proprie
 Pot spune că a fost alături de mine, exact când am avut nevoie. De aceea, am învățat să o prepar cu atenție, să-i acord un întreg ritual, transformat pentru mine, peste ani, într-un veritabil tabiet. La început eram novice în domeniu, iar prima cafea pregătită a fost un fiasco. Mătușa mea din Germania, mare iubitoare a licorii magice, m-a rugat să-i fac o cafea la ibric, dar fiind prea mică, clasa a zecea de liceu, cred, nu am apreciat corect proporțiile dintre apă și cafea, rezultatul fiind un fel de apă colorată. Îmi amintesc că nu mi-a reproșat nimic, chiar m-a lăudat, iar eu nu-mi mai încăpeam în piele de mândrie, că am făcut prima mea cafea. Ulterior, bunicii mei, pentru a mă încuraja, mă rugau să le pregătesc o cafea elegantă. Evident că eram onorată să îndeplinesc acest ceremonial și am învățat să prepar o cafeaua așa cum trebuie, adică m-am asigurat să fie proaspăt măcinată, am apreciat corect proporțiile, cam două lingurițe la 200 ml. apă și am avut grijă și de calitatea apei, care, de cele mai multe ori oferă savoare întregii cafele. Elementul principal, secretul întregului proces tehnologic, am aflat că consta în momentul în care se adăuga cafeaua, înainte sau după punctul de fierbere. Evident că totul dura ceva timp și parcă tot nu era așa cum îmi doream. Lipsea ceva…
De câțiva ani, am descoperit, cu ajutorul tehnologiei, cum se prepară cafeaua preferată în intimitatea căminului. Magazinul MarketOnline.ro oferă niște promoții la expresoare și cafetiere care îți pot transforma cafeaua într-o poveste.

 Am ales espresorul Saeco Philips pentru că am realizat că ei știu ce înseamnă cafeaua adevărată, fac totul cu pasiune și grijă, tehnologia întâlnește profesionalismul și aroma este sublimă, caimacul generos, exact cum îmi place mie. În plus, este ușor de întreținut, are sistem de autocurățare, este de origine italiană, plăcerea e garantată, iar atunci când se pune sufletul și inima într-un lucru, se simte pasiunea, se vede finețea. Mă simt excelent acum, pentru că am descoperit ingredientul secret din povestea mea: expresorul Saeco. Întâlnirile cu prietenii, cu familia, siestele lungi și diminețile gri s-au transformat, au prins culoare și savoare. Espresorul Philips profesional, Saeco este un complex de tehnologii, perfect sincronizate, iar totul se poate regla după propriile preferințe: temperatura apei, cantitatea și concentrația cafelei, proporția spumă-cafea în ceașcă, intensitatea aromei, chiar nivelul spumei sau caimacului cum îi spun eu, care poate fi ușoară, catifelată. Comod, elegant, savoare garantată! Ce îți poți dori mai mult?

Pornind din inima pasională a Italiei, expresso a adunat toate aromele însorite de acolo, toată bucuria de celebrare a vieții și a devenit o cultură. Astfel, în prezent, datorită sistemului integral automat, poți servi din savoarea adevăratelor specialități expresso italiene, chiar la tine acasă, nu neapărat la cafeneaua preferată din oraș. Pot fi personalizate până la 9 specialități diferite, de către 6 utilizatori diferiți, ceea ce înseamnă că te poți juca cu aromele, după gustul propriu și vei avea o familie fericită. Un alt secret? Toate ingredientele proaspete, oferă o savoare desăvârșită: boabe proaspăt râșnite, apă și lapte proaspete. Râșnița ceramică nu încălzește boabele și se păstrează gustul autentic al cafelei. Ce rezultă? O aromă divină, o consistență cremoasă delicioasă, un răsfăț binemeritat în mijlocul lumii dezlănțuite! Vă recomand acest produs!


Articol scris în cadrul SuperBlog 2014! Vă dedic! :)

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...