duminică, 2 noiembrie 2014

Evadare din contingent

Capitolul 12

Sunt multe străzi, prea zbuciumate şi alambicate, dar atât de dragi şi primitoare. Unele te răvășesc prin amintiri, te racordează la melancolii, prin rapsodii ale simțurilor pline de autentic și te ajută să plonjezi direct în acțiune. Altele doar îți poartă pașii spre destinații visate, exotice, fortuit, nu întâmplător. Dar este una singură care îți cunoaște toate trăirile, picanteriile și divagațiile livrești, prin reperele culturale pe care te îndemnă să le cunoști. E Strada Ficțiunii!
sursa: Editura All
 E unică și plină de neprevăzut, exact pe gustul tău, cu parfumuri rare, buchete pline de un frumos firesc. Pașii îți sunt purtați spre nou și vechi, într-o îngemănare efervescentă, ce germinează prin idei, gânduri, care ne fac să nu uităm esența lucrurilor.
De prea mult timp mergeam şi chiar dacă peisajul se schimba nu-l recunoșteam pe cel pe care îl căutam. Ţin foarte bine minte parfumul ispititor al florilor de tei ce-mi alintau simțurile, verdele crud ce mă întâmpina şi parfumul iubirii, nişte parfumuri inconfundabile, dragi şi memorabile. Strada aceea avea mireasma pură a dragostei, atunci când m-am îndrăgostit, apoi de mare, munte și aventură când am mai crescut, culminând cu introspecția și umorul. Atunci, la început, totul era mai simplu, mult mai simplu, mai inocent şi mai firesc, iar strada avea un aer interbelic, uşor melancolic şi o frenezie a vieţii mult mai evidentă. Efervescența s-a păstrat, tumultul este însă mult mai avansat, mai autoritar și exigent. Este o stradă extrem de animată și pășesc cu mult drag pe aleile ei, fiecare cu altă poveste, cu alt parfum și nostalgii. Parfumul drag al lecturii răzbate din fiecare colț!
Dacă ar putea vorbi, strada ar avea atât de multe de povestit, despre paşii oamenilor care i-au străbătut trotuarele, despre urmele de roţi ce au rodat-o de-a lungul timpului, despre iubirile la care a fost martoră, special pentru a „ascunde” cu grijă acele mărturii, pentru alte generații la fel de dornice de „plimbări” printre cuvinte. Fiecare pas, fiecare urmă de roată ce s-a perindat, a însemnat ceva, a contribuit la farmecul acestei străzi, a lăsat o amprentă ce a construit un arc peste timp şi toate acestea se văd în "ridurile" ei, în „gropile” ei, în parfumul versatil al scrierilor. Fiecare „piatră”, fiecare „pavaj”, fiecare „colţ”, fiecare pagină ar putea povesti despre istorii trecute şi trăite care au transformat lumea. Astfel, uneori, strada are iz de vechi, parfum de amintiri, de nostalgie, de flori, de iubire, de amalgam de anotimpuri, de culori şi stări. Alteori are parfum de nou, ce pare mai rece, mai impropriu pentru că predomină betonul, fără urmă de „verdeaţă” şi parfum melancolic. Cândva, pe aici au trecut trăsuri şi automobile cu domniţe şi cavaleri la şosea pentru a se distra. Astăzi trec maşini moderne cu viteză ameţitoare, fără să mai savureze viaţa ce creşte de o parte şi de alta, pentru că nu mai este timp de aşa ceva. Alergăm în goană spre o destinaţie pe care nu o conştientizăm aşa cum ar trebui. Păcat de strada aceasta care ne oferă cu generozitate din experiența ei şi de oamenii care încă mai caută fiorul... Ei au rămas undeva suspendaţi în timp şi evocă imagini, se refugiază din calea nefirescului.
În sfârşit recunosc strada căutată, mă apropii de poarta casei şi sunt invadată de mirosul strugurilor copţi şi a merelor, de parfumul copilăriei dragi şi a primei iubiri şi un zâmbet îmi înfloreşte pe faţă. Strada aceasta mă va face mereu să simt acea stare numită, acasă! Ce plimbare! O savurez ori de câte ori vreau să evadez din contingent! Fortuit, nu întâmplător!
sursa: Editura All
Cărţile sunt nelipsite de pe Strada Ficțiunii, iar ele transmit cititorului sentimente diverse, ce-i bulversează universul, ce-l fac să gândească, să privească un subiect din mai multe perspective, îi oferă soluţii la problemele existenţiale cu care se confruntă la un moment dat. De aceea, această stradă trebuie să fie intens circulată, animația și entuziasmul ar trebui să fie cuvintele la ordine de zi. Cărțile clădesc o lume atât de fascinantă, ce-şi face apariţia mai nou, pe un monitor sau în varianta tradițională, pe foi imprimate, pentru a ieşi în lumea celor cu ochelari şi creion, a celor pasionaţi de lectură, a cititorilor. Editura ALL face „plimbarea” mult mai plăcută, venind cu o ofertă tentantă, cu niște secțiuni ale colecției, de vis: Clasic, Contemporan, Bestseller, Crime sau Lista lui Alex. Ștefănescu.
Cărțile păstrează încastrate în spatele coperţilor parfumuri din alte epoci, ale altor oameni reali sau imaginari, cu istorii incredibile de viață. Ele sunt mărturii ale altor vremuri îndepărtate în primul rând şi au un miros special, un iz al oamenilor de altă dată şi îmi place să inspir profund ca şi cum aş avea capacitatea să descopăr misterul ce se ascunde în interior. Ele m-au ajutat să cuceresc alte tărâmuri şi să mă transpun în n ipostaze. Am rămas fidelă lecturii şi citesc şi în prezent cărţi care îmi creează diverse stări, care mă fascinează. În această categorie, ar intra o reeditare a romanului Oblomov de Ivan Aleksandrovici Goncearov, care ne ajută să înțelegem „viața molcomă și degrabă mângâietoare a simțurilor”, prin renunțare atât la slujbă cât și la lume, printr-o regăsire nesperată a iubirii. „Sufletul s-a stins de două ori, iar trupul o singură dată.” Minunat! 
Un alt roman pe care îl percep memorabil, este Shantaram I și II, de Gregory David Roberts. De ce îl percep memorabil? Cred că are toate ingredientele necesare pentru a te ține cu sufletul la gură: iubire neîmpărtășită, contrastele Indiei, ieșire din zona de confort a personajului principal, pentru a duce un război care nu îi aparține și fără să aibă un deznodământ previzibil.
Din lista lui Alex Ștefănescu, pe care îl apreciez pentru recomandările pe care le face și care este una din secțiunile inedite ale colecției de la Editura ALL, aș fi tentată să citesc Consumatorul de suflete, al lui Codin Maticiuc. 
sursa: arhiva personală
Tematica propusă, o răzvrătire împotriva „exploatării vampirului de către americani”, cu un umor și o autoironie fină și o asimilare a tuturor experiențelor de viață, pentru a le reda lumii nealterate și cu amprenta proprie, este o chemare la lectură! Iar selecția făcută este o evadare din contingent, din realitatea zbuciumată în care pierdem esența lucrurilor, fiind promovați tineri scriitori cu potențial.
sursa: Editura ALL

            Cărţile noi din librării vor avea mereu un parfum diferit faţă de cele vechi. Cele noi vor mirosi mai mult a clei, a hârtie proaspăt tăiată, coperţi nezvântate, cerneală abia uscată, iar cele vechi ce stau uitate pe rafturi, vor avea un parfum mai tare, mai copt amestecat cu praf şi cartoane uşor mucezite, un miros de pânză pictată. Oricum ar fi, parfumul foilor îngălbenite de timp sau folosinţă, al colţurilor rodate sau a celor noi ce miros a surpriză şi a aventură, a proaspăt tipărit e un parfum subtil, abia perceptibil care îţi intră în piele şi pe sub piele şi creează dependenţă. Afirm destul de responsabil că, de când am învăţat să citesc, cărţile îmi sunt cei mai de încredere prieteni. Deşi prieteni tăcuţi, aliniaţi disciplinat în rafturi sunt cei care nu te vor dezamăgi niciodată. Te îndemn și pe tine să „călătorești” pe Strada Ficțiunii! Nu vei regreta!

Articol scris în cadrul SuperBlog 2014!
Vă dedic!

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...