joi, 30 octombrie 2014

Călătoria visată

Capitolul 11

Mi-am verificat încă o dată lista cu necesarul bagajelor pentru călătoria mult aşteptată. Geamantanul bine ticsit cu hainele şi nimicurile indispensabile unei femei aştepta cuminte  lângă pat să fie apucat de torţi şi dus spre una din acele destinaţii speciale. Ceasul părea că a uitat să-şi numere minutele, iar momentul în care urma să plec se amâna inexplicabil. Implacabilă, ca orice maximă a lui Murphy, e şi întâmplarea: când ajung în pragul uşii pregătită să închid uşa, sună telefonul. Precipitată, dau drumul geamantanului şi alerg spre telefonul fix care suna de zor, dar, ajunsă în dreptul lui, nu mai sună. Vizibil iritată mă îndrept spre uşă, iar când înşfac bagajul foarte determinată, îmi sună mobilul. Încerc să-l ignor şi încep să cobor scările cu atenţie. Pe la jumătatea drumului, John vine ca o vijelie cu telefonul în mână şi mă uşurează de greutate.
- De ce nu ai răspuns? Veneam să te ajut!
- Îţi explic mai târziu! Acum să mergem! Nu aş vrea să pierdem avionul!
- Avem timp suficient! completează John.
Fără să-mi mai ceară explicaţii a coborât şi am intrat în maşină, după ce am aliniat bagajele în portbagaj. Eram atât de nerăbdătoare, iar emoţiile îmi creau o stare de agitaţie continuă încât aveam furnicături pe tot corpul. Aşteptam o deplasare de genul acesta de foarte mulţi ani, iar acum când visul devenea realitate, mi se părea că nu mai ajung la destinaţie. Eram corespondent al unui ziar cu un tiraj considerabil şi plecam în Portugalia, insula Madeira pentru un reportaj despre cultura locală. De la început mi s-a părut o ocazie unică să explorez şi alt colţ de lume, iar tema era mai mult decât provocatoare. Bineînţeles că am profitat şi am întrebat dacă mă poate însoţi şi John. Şeful, sarcastic şi impenetrabil mi-a răspuns:
- Dacă merge pe propria cheltuială, nu am nimic împotrivă! Bineînţeles, nu trebuie să te perturbe de la obiectivul pe care îl vizezi acolo. Apoi a adăugat un zâmbet maliţios la toată perorația lui.
Am ignorat răutatea gratuită, care face oricum parte din peisajul autohton şi am punctat:
- Nici nu mă gândeam că va veni pe cheltuiala ziarului! Deci poate merge cu mine!

Venise şi ziua mult aşteptată şi după controlul riguros de la aeroport, ne-am îmbarcat în avion. Deja mă gândeam  la diversitatea pe care o voi întâlni acolo. Fascinaţia pentru destinaţii exotice am avut-o dintotdeauna cred şi doar partea mercantilică m-a împiedicat să pun în aplicare planurile de călătorii. Madeira este destinația perfectă atât pentru cei care preferă vacanțele active, precum și pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber practicând surfingul, scufundările, yachtingul, ciclismul montan, alpinismul, turele montane, zborul cu parapanta sau deltaplanul. Eram fascinată de această destinație de mult timp și aș fi optat pentru ea doar pentru relaxare și odihnă, dar nu întotdeauna planul de acasă se potrivește cu cel de la serviciu, de exemplu. Mă gândeam chiar că cei de la CND Turism – Vacanțe Speciale mi-au trimis pe mail o ofertă tentantă dar, cerințele ce țin de serviciu m-au ținut departe de ea. Auzisem că serviciile și hotelurile din Madeira satisfac toate exigențele. Visam la acest răsfăț, deși programul era strict, riguros. Mai era și altceva pentru care Madeira era cunoscută, adică clima blândă. Tot timpul anului sunt temperaturi moderate, nici prea cald, nici prea frig. Din acest motiv, arhipelagul Madeira a fost supranumit Insula Eternei Primăveri. Vara, așa cum era momentul ales de ziar, temperatura era de 25 de grade. Țin minte că analizasem oferta atractivă, early booking, a celor de la CND Turism – Vacanțe Speciale. Îmi doream un sejur de vis pe malul mării și incursiuni pe insula fascinantă care mă chema, pentru a explora și partea montană. Mă documentasem asiduu despre insulele paradisiace ce formau arhipelagul și de abia așteptam să le vizitez: Madeira, evident, Azore și Canare, aflate în apropiere. Toate formează regiunea Macaronesia. Plinius cel Bătrân spunea despre zonă, că este abundentă în fructe și păsări de toate felurile. Biodiversitatea menționată de Plinius a fost recunoscută, iar mai mult de un sfert din floră este protejată de legislația europeană. Cândva, insula Madeira era acoperită în întregime de o pădure de dafin, iar în prezent chiar dacă mai este doar 20 % din ea, tot este cea mai mare de acest fel din lume. La fel cum a oprit cândva Napoleon în drumul lui spre exil, așa am oprit și noi în Funchal, capitala insulei, însă noi aveam alte obiective mai plăcute. Ne-am propus să îmbinăm plăcutul cu utilul, să petrecem o vacanță de vis.
 În sfârşit am ajuns pe aeroport însoţită de John şi ne-au invadat încă de acolo nişte arome noi, necunoscute, nedefinite, precum şi mulţimea pestriţă din jur. Unii se ofereau să fie ghizi şi să te ajute, dar ochii lor alunecoşi şi atitudinea voit servilă contraziceau bunele lor intenţii. Pe un carton în mişcare şi scris cu majuscule era numele meu. Ne-am îndreptat spre cel care ţinea cartonul şi am început aventura. Am pornit spre centrul oraşului cu maşina spre hotelul la care eram cazaţi. Ghidul nostru a început să ne dea indicaţii despre clădirile pe lângă care goneam. Am reținut ceva despre un conac în stil britanic, cu o denumire exotică, Jardins do Palheiro, aflat la 5 km. de centrul orașului, piața Mercado dos Lavradores cu fructe, legume și pește, toate proaspete, palatul Sao Laurenco, grădini botanice, lăcașe de cult, telegondolă, port, peisaje montane pitorești. Articolul pentru care venisem, deja se contura, dar eu de-abia așteptam să petrec puțin timp alături de John. O plimbare pe malul mării și o ședință spa erau incluse în programul nostru din ziua următoare. 
Ne-am debarasat de bagaje și am făcut un duș rapid, pentru că luasem hotărârea să explorăm împrejurimile. Eram invadați de parfumuri noi din toate părțile, iar destinația atâtor navigatori portughezi ne devenise dragă. Deja îmi planificasem să vorbesc cu câțiva localnici și aveam schema articolului în minte. Apoi, m-am detașat de balastul acelui articol și m-am relaxat. Priveliștea din telegondolă, de la înălțime, peste orașul nou pentru noi, ne invita să admirăm oceanul și munții. Era o urare de bun venit memorabilă! Ne bucuram să fim acolo! Voi ce ați fi făcut în locul nostru?
Cu siguranță ofertele celor de la CND Turism – Vacanțe Speciale vor fi onorate data viitoare, pentru că sunt atât de multe destinații exotice ce așteaptă să fie descoperite…

Articol scris în cadrul SuperBlog2014!

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...