duminică, 17 august 2014

Romania pitorească

Nu e vorba despre opera lui Alexandru Vlahuță, ci de România văzută prin proprii ochi. România mea este o țara inegalabilă din punct de vedere turistic, cu un potențial fantastic. Este unică prin oferta pe care o lansează, trebuie doar promovată mai mult! Evident, o părere subiectivă, însă pertinentă! Călător prin țară fiind, am admirat multe „minuni” pe care bunul Dumnezeu le-a așezat în cale, drept răsplată pentru dârzenia seculară și hărnicia romanilor de pretutindeni, cred. România e darnică în oferte de petrecere a timpului liber într-un mod surprinzător, dar trebuie sa găsești oamenii și locurile potrivite pentru a-ți stârni sentimentele înălțătoare de care ai nevoie să te însoțești un an întreg după aceea. În drumurile mele am întâlnit romani autentici, de o frumusețe interioară ireală și o țară vrednică de cele mai promițătoare topuri.
O mână măiastră a pictat peisaje care îți taie respirația, care te îndeamnă să te înclini, să admiri în tăcere și să pleci smerit, fără să deranjezi armonia din jur. Am avut norocul sa călătoresc pe drumuri presărate cu povești și frumuseți mirifice.Coamele împădurite ale munților își arătau profilul semeț, încadrat de un abur de vis, parcă special suflat deasupra lor, la primele ore ale dimineții. Ceața matinală e menită să-ți facă ziua mai măreața și mai specială, să-ți limpezească orizontul puțin incert al traseelor ce te așteaptă sau să te trezească la o realitate palpabilă ce-și revelă minunile la tot pasul. Apoi, după ce urci pieptiș muntele și inspiri aerul curat, asculți zgomotul naturii, cu păsările, râurile și vântul ștrengar și inevitabil, începi să apreciezi mai mult liniștea incredibilă din jur și frumusețea primordială care te îndeamnă la meditație. Atunci, admiri splendoarea și te bucuri cu fiecare moleculă a ta. Ajuns în vârf sau pe coamă te simți stăpânul lumii, simți că ești binecuvântat.

Satele din zona Bran – Șimon – Moieciu – Râșnov – Rucăr - Fundata sunt înșirate ca perlele într-un șirag în drumul spre Transilvania, Țara Bârsei, de-a lungul râului ce-i poartă numele și sunt străjuite din toate părțile de munți maiestoși: Munții Bârsei, Bucegi, Ciucaș și Piatra Craiului. Am ales satul Șimon, aflat la 6 km. de Bran, într-o zonă pitorească. Aici, Dumnezeu a sădit semințele bucuriei, frumuseții, ale regăsirii de sine. E într-adevăr un loc unde te poți regăsi, unde poți sa-ți încarci bateriile cu energie în stare pură. Exact acest lucru te copleșește încă de la început: puritatea și simplitatea firească a fiecărui lucru așezat în drumul tău. Turismul rural e foarte dezvoltat, iar zona oferă adevărate comori folclorice și etnografice. La tot pasul întâlnești inflorescențe colorate ale unor flori de câmp sau plante medicinale, case mărețe în care lemnul și piatra garnisite cu mușcate la ferestre, formează un tot unitar.
,
Te uimește armonia din aceste îmbinări cu motive specifice zonei sau improvizații menite să atragă, să fascineze, să placă. Aerul ozonat îți încarcă plămânii de energie. Fiecare cărare, podiș, pădure, munte are ascunse privirii poveștile proprii. Dacă ai privilegiul să calci pe o fâneață smălțuită cu flori, să admiri fluturii bezmetici din jurul tău, îmbătați și ei de aerul tare, te poți considera un om norocos, fără să ai impresia că ai contaminat în vreun fel natura. Te simți privilegiat și mulțumești hazardului că ți-a purtat pașii pe acolo. În infinitatea vieții tale totul pare perfect, complet, întreg. Accepți darurile cu smerenie și începi să te iubești mai mult pentru că ești și tu parte integrantă a acestui tot.
Nu e vorba doar de Castelul Bran care atrage mulți turiști străini în fiecare an și a devenit un fel de emblemă ocultă, prin promovarea filmelor lui Bram Stoker cu al lui Dracula. E vorba de mai mult de atât. Toată zona abundă în locuri surprinzătoare, cu cascade, peșteri, chei și drumuri pastorale. Bran este un important monument național aflat într-un peisaj de poveste, iar pădurile din jur îți pot șopti secrete vechi de mii de ani ale acestor locuri străvechi și nu toate au legătură cu vampirii. Se face prea mult caz de Dracula, dar partea mercantilistă o pot întrezări și atunci, prefer să aleg ce este mai autentic și mai romanesc din toate aceste povești cu iz sângeros. Având în vedere că aici a locuit pentru o perioada una din reginele mele preferate, regina Maria, cea care a purtat României o dragoste nedisimulată, deși nu era țara ei de obârșie și care a fost iubită de romani pentru devotamentul și sacrificiul ei, prefer sa aflu amanunte despre ea. Bran a fost a doua ei casă, după Balcic. Nu degeaba a fost supranumită de popor "Mama Regina", "Mama răniților", "Regina soldat", ci datorită acțiunilor sale din perioada Primului Război Mondial, când a ajutat soldații aflați în spitalele de pe front. De asemenea și-a legat numele de viata culturală și artistică din România acelor ani. Și după trecerea la cele veșnice, cuvintele din jurnalul ei stau chezășie pentru sentimentele sincere și de preaplin ce i le-a purtat: "Țării mele și Poporului meu, când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. Abia împlinisem 17 ani, când am venit la tine; eram tânără și neștiutoare, însă foarte mandră de țara mea de baștină, și am îmbrățișat o noua naționalitate, m-am străduit sa devin o buna Româncă. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat trăiește: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine va veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternica, plina de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. (...) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am văzut-o întregită, a cărei soarta mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută." Conform dorinței sale inima i-a fost depusă în Capela Stella Maria la Balcic, dar în anul 1940, când România pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde și ea. Datorită acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflată pană la acea dată în Capela Stella Maria, a fost adusă la Castelul Bran și așezată într-un spațiu special amenajat, săpat în stânca muntelui de lângă castel. 
Pensiunea unde am fost cazata s-a aflat în cel mai cunoscut și frumos areal cu turism rural din România, zona Bran-Rucăr și a avut un nume predestinat parcă: Dor de munte. 
Am petrecut un sejur minunat alături de oameni dragi, bucurându-ne de acel colț de rai. Mâncarea și gazdele au fost incredibile. Ne-am simțit binecuvântați cu adevărat. Cu rucsacul în spate am descoperit poteci neumblate, am cules flori de soc, de sunătoare, sovârf, cimbrișor și coada șoricelului. Am inspirat aerul curat și plin de miresmele divine ale florilor de câmp, am alergat și ne-am jucat cu fluturii, ne-am împrietenit cu câțiva câini ciobănești, care, contrar renumelui, erau blânzi și prietenoși. În una din zile am descoperit Cheile Grădiștei unde s-a construit un centru sportiv și spa după cele mai exigente standarde și unde natura este așa generoasă în panorame și peisaje idilice cu cai, oameni cosind sau vaci ce pasc pașnic pe pășuni virgine.În drum am întâlnit biserici străvechi, construcții impresionante prin încărcătura istorica și frumusețea arhitectonică,  înfățișate grandios de peisajul întâlnit.
În una din zile am vizitat Peștera Liliecilor, in localitatea cu același nume, unde am făcut cunoștință cu unul din cei mai carismatici „ghizi” pe care i-am întâlnit vreodată.

Acel om era o enciclopedie ambulantă, oferindu-ne informații de la plante medicinale până la simbioza om-natură din fiecare anotimp, despre peșteri, animale sălbatice, fabrici de ciment sau domnitori din zonă, culminând cu yin și yang, lucru care ne-a uimit peste măsură. Mersul molcom, agale și poveștile despre strămoșii noștri, peisajele inedite, locurile unice sunt motive suficiente să te stimuleze să păstrezi curată România ca să te poți și tu bucura de frumusețile neîntinate ale ei! 

Avem o țară frumoasă, tezaur de obiceiuri și locuri inedite, leagăn de vise și speranțe într-un viitor mai bun! Te îndemn să respecți România, locurile ei, pentru că este țara ta natala, iar fiorul autentic nu poate străbate decât o inimă de roman!

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...