sâmbătă, 23 iunie 2012

Bucuria Sânzienelor


Soarele lovea timid bolta cerului în orizont, împrăştiind culori pastelate şi lumină, iar aburul dimineţii spăla înnourata lume fugărind întunericul cu cântece vrednice de cocoş. Ziua creştea ca o poezie în ritm ascendent, frumoasă şi pură ca şi când chipul ei ar fi mereu acelaşi ca la început, când a luat naştere fiinţa. Atunci se simte şi este cel mai potrivit moment poate, să ne plecăm în faţa misterului creaţiei, să-i cucerim înţelesul şi să fim conştienţi de bogăţia interioară a fiecăruia dintre noi.
Insuficient, fragil şi rănit continuu de propria sa natură, un flăcău ce foarte bine ar putea purta numele de Narcis, era în căutarea unui suflet pereche, convins că planetele vor conspira în acea noapte magică, 23 spre 24 iunie ca să-i fie lui bine şi pentru că sânzienele, se crede, că îşi manifestă puterea benefică în acel interval. Din moşi strămoşi auzise legendele despre ele şi era mereu fascinat încât ajunse să le acorde în prezent destulă importanţă. Era nerăbdător să-şi ducă luptele alături de cineva asemeni lui, sau cel puţin care simţea la fel. Mergea agale pe poteca munţilor Călimani, cunoscuţi drept leagănul Sânzienelor, convins că de undeva de după un copac va apare cea care îi va bucura existenţa.
Narcis contempla frumuseţea lumii înconjurătoare în infinitele ei forme şi în armonia lor perfectă. Se desfăta, le simţea, le observa, le cerceta şi se bucura că există. Pretutindeni înfloreau chipuri şi sensuri, iar Narcis, copleşit, avea aspiraţii sublime. Uitase de propria vanitate de a-şi admira chipul şi se dizolvase în lumea din jurul lui, fiind încântat de acea stare.
Pe o pajişte plină de flori galbene şi cu un parfum suav, o fată, ce foarte bine ar putea purta numele Cosânzeana, împletea coroniţe vesele, expresii depline ale bucuriei în faţa naturii generoase şi împărţea zâmbete fluturilor ce zburau şăgalnic prin preajma ei. Tristeţea de pe chipul îngândurat al lui Narcis, ce era ca o fisură deschisă, s-a împrăştiat imediat la vederea acelei frumuseţi pure.
- Ce bucurie să priveşti lumea! gândi Narcis.
- Ce tulburător e fiecare gest al acestei fiinţe coborâte parcă dintr-un basm! Se îndrăgosti iremediabil de acea imagine, dar îi lipsea curajul să treacă din imaginar la concret. Paşii lui nesiguri părăsiseră poteca şi se avântau spre lanul galben, în care fata părea pierdută. În depărtare zări şi alte cupluri, iar galbenul florilor părea bucuria supremă al tuturor acelor tineri însetaţi de comori. Cosânseaza l-a remarcat şi s-a oprit din împletit coroniţe şi i-a aruncat o privire galeşă. Roşeaţa din obraji i-a scos şi mai bine în evidenţă azurul ochilor. Părea o mică zână în rochia ei albă şi cosiţele de pe umeri împletite cu maci roşii erau singura ei podoabă. Peisajului i s-a adaugat o coroniţă galbenă de sânziene depusă pe frunte ca pe o mică ofrandă. Iată că întâlnise ce căuta! O fiinţă ce respecta natura şi trupul propriu, o fiinţă ce era prilej de bucurie! Ce ar putea să-i spună acelei fiinţe? Făcu o încercare...
- Bună! Ce vei face cu atâtea coroniţe?
- Le voi dărui surioarelor şi vecinelor mele!
- Şi apoi ce se va întâmpla?
- Vom împrumuta din bucuria sânzienelor! răspunse calm, dar sigur fata.
- Cum veţi face lucrul acesta? deveni mai îndrăzneţ băiatul în timp ce se apropia.
- Vom purta coroniţele pe cap toată ziua, le vom arunca apoi pe acoperişul caselor pentru a afla cine se mărită anul acesta, iar seara vom ascunde câteva flori sub pernă pentru a ne visa ursitul.

- Pare un plan destul de bun! zâmbi ştrengăreşte flăcăul. Pot să te ajut la împletirea coroniţelor?
- Partea aceasta am terminat-o! Dacă vrei, poţi să mă ajuţi să le duc fetelor din vale care mă aşteaptă nerăbdătoare.
- Te ajut cu cea mai mare plăcere, dacă îmi povesteşti ce mai ştii despre sânziene! încuviinţă flăcăul şi se alătură Cosânzenei în drumul spre vale.
- Este unul din subiectele mele preferate. Legendele spun ca Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă şi "dau puteri"deosebite florilor şi buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. În popor se crede că în noaptea Sânzienelor zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă şi împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolnavii, apără semănăturile de grindină. Dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, ele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. Sânzienele se răzbună pe femeile care nu ţin sărbătoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici bărbaţii nu scapă uşor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată, sau au făcut alt rău, îi aştepta pedepse îngrozitoare, despre Sânziene ştiindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.
Narcis o privea fascinat şi păşea cu grijă pe lângă ea. Se îndrăgostea din ce în ce mai mult. Trecuse mult timp de când coborâseră, se împărţiseră şi coroniţele, dar poveştille nu se mai terminau. Timpul însuşi părea static într-o poveste.
Noaptea stătea furişată după coama muntelui şi geana unui soare ce era la apogeu cu puţin timp în urmă, se prindea pe bolta ce căpăta nuanţe închise. Începuse o noapte de vis! O noapte magică!
Vă doresc şi vouă la fel! :)
Poveştile parfumate au început la Mirela Pete unde vă puteţi înscrie într-un tabel dacă doriţi să scrieţi sau puteţi citi şi alte poveşti. Astăzi ne-am plimbat prin pădurile sânzienelor.

12 comentarii:

Mirela spunea...

M-ai fermecat cu povestea ta, care e ca și această noapte, fermecată!
Este momentul in care orice muritor care bate la vamile nevazutului si nestiutului poate sa intre, doar purtand pe cap o coronita galbena de flori sau folosind un fir de Sanziana. ”Sarbatoarea este una cu totul speciala, tinand o noapte si o zi. Iar noaptea de Sanziene este una cu adevarat magica. Este noaptea focurilor de vara, fiindca este vara in cer si vara pe pamant, este vara in suflete si trupuri, este anotimpul dragostei si al vietii plenare.”
Să ai o noapte de sânziene magică și roua galbenelor flori să îți aducă prospețime! :)

*ELENA* spunea...

Bună LOLITA!
Foarte frumoasă povestioara ta!
Îți doresc o duminică plăcută!
Cu tot dragul te îmbrățișez!

elly weiss spunea...

Superba forma in care ai reusit sa ne prezinti atat de frumos legenda si toate traditiile de Sanziene! Mi-a placut mult. Pana la urma...Narcis ce-a facut? Fata aceea frumoasa, Cosanzeana, sa-i fi fost ursita? Parca se potriveau :)
O duminica incantatoare sa ai!

LOLITA spunea...

@Mirela Pete,
ma bucur ca ti-a placut! Ziua aceasta este una speciala, cand totul e posibil! Farmec si voie buna si tie,acum cand incepe vara plenar, mai ales stiind ca e anotimpul tau preferat! ;)

LOLITA spunea...

Buna Elena!
Te mai astept pe aici sa citesti povestioare! Daca le apreciezi nu pot decat sa ma bucur!
Imbratisari magice! ;)

LOLITA spunea...

@Elly Weiss,
sunt mai mult decat bucuroasa ca am reusit sa fac o lectura placuta din tema de astazi a clubului. Acelasi lucru l-am apreciat si la tine!
Narcis cred ca a ramas cu acea fata! Sunt convinsa ca el a fost cel visat peste noapte, e ursitul! :)
Duminica de vis!

g1b2i3 spunea...

Povestea ta a adus ceva nou, a aparut baiatul, Narcis.Cred ca in aceasta noapte, nu numai fetele se gandesc sa-si viseze ursitul, ci si baietii.
Cred ca ar trebui sa tin minte aceasta sarbatoare ca nu cumva sa ma pedepseasca ielele.
Am citit cu placere povestea ta parfumata.
Sa ai o seara racoroasa!

Kundalini spunea...

Foarte frumos!
Dragostea e pretutindeni!

O saptamana minunata iti doresc!

Alex spunea...

Ce frumos ai scris! Tocmai potrivit cu Ziua de Sanziene - o zi magica in vechea traditie populara.
O zi frumoasa! :-)

LOLITA spunea...

@Gabi,
si baietii participa activ la aceasta sarbatoare! Fac focuri peste care sar, avand o simbolistica si acest gest, si umbla in cete pentru a vesti ca isi cauta sotie.
Ielele de aici de la mine nu sunt razbunatoare, este doar jocul ideilor, al cuvintelor. :)
Ma bucur ca te-am delectat! Trimit si la tine racoare multa!

LOLITA spunea...

@Kundalini,
bine ai venit pe aici! Sunt incantata ca te-am delectat cu randurile mele! Si da, love is in the air! ;)))
O saptamana minunata si tie!

LOLITA spunea...

@Alex,
provocarea de la clubul povestilor parfumate a fost prea incitanta ca sa-i rezist! Noaptea de sanziene e o sarbatoare populara ce ar trebui sa fie mult mai apreciata... Daca prin randurile mele am fermecat, se datoreaza exclusiv lor, sanzienelor. ;)
Numai bine, Alex!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...