vineri, 6 ianuarie 2012

Tradiţii şi obiceiuri de BoboteazăBoboteaza este sarbatoarea crestina care aduce aminte de Botezul Mantuitorului Iisus Hristos. Se spune ca atunci cand Sfantul Ioan L-a botezat pe Mantuitor, cerurile s-au deschis, Sfantul Duh a coborat pe pamant, Iisus s-a descoperit lumii ca fiu a Lui Dumnezeu, iar Dumnezeu a marturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit”.
Sarbatoarea este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, la implinirea varstei de aproximativ 30 de ani. Intrucat in aceasta zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, sarbatoarea se mai numeste si Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului. Inca din sec. 3, poate si mai inainte, este semnalat inceputul acesteia. Cert este ca in “Constitutiile Apostolice” Boboteaza figura deja printre sarbatorile crestine, alaturi de Craciun si de Pasti.
Boboteaza (Iordanul) este serbata la 6 ianuarie. La Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
Iordanitul femeilor: in satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

4 comentarii:

*ELENA* spunea...

Buna LOLITA!
Foarte interesant articolul tau!
Imi place mult cand intru aici
sa ascult muzica!
Un weekend excelent scumpo!
Te pup dulce!

CARMEN spunea...

cu siguranta anul acesta se vor marita multe fete, chiar daca, nefiind gheata, nu a avut cum sa alunece si sa cada nici una :))

Alex spunea...

Frumos articol despre tradiţii strămoşeşti care nu trebuie uitate.

Un an nou cât mai bun. Pace şi bucurie în toate! :-)

LOLITA spunea...

Multumesc pentru comentarii ! :)
Tradititle nu trebuie uitate, categoric! :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...