sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Poveste parfumata despre cafea





"Pe fruntea frunzei se naşte ziua cu gust de ciocolată
şi stăm pe marginea patului privind răsăritul ei
ne căutăm cuvintele să le strecurăm printre stropi de cafea
şi ne trezim în iubire…

îmi dai energie – un sărut de ciocolată caldă
valuri catifelate de senzaţii

închid ochii să primesc
pe pleoape aroma cafelei,
aroma ta .

pe fundul ceştii rămân zgomotele oraşului."

Recunosc ca sunt adepta unei cafele aromate dimineata si ma inscriu in randul fanilor declarati. De fapt, ziua incepe mult mai bine daca este langa mine si o ceasca aburinda de cafea cu un guler generos de caimac. Imi place sa o savurez in tihna si eventual in pijamale, dupa toaleta de dimineata, mai ales la sfarsit de saptamana. Cafeaua a intrat in vietile noastre si este o rutina calduta si inofensiva daca nu este consumata in exces. Este o bautura revigoranta indiferent de anotimp, ne stimuleaza gandirea si imaginatia.Unii spun ca ar avea efecte benefice asupra sanatatii, altii ca nu prea ar fi buna. Indiferent unde ne aflam, la serviciu, in oras sau in calatoriile noastre vom gasi si aceasta tentatie aromata care ne va ajuta sa ne concentram pe timpul zilei. Cafeaua e un rasfat al papilelor gustative, e o poezie de dis de dimineata. Intentionam sa scriu mai multe, dar va las in compania unor randuri avizate.  

Un dictionar al cafelei

"Exista multi termeni in lumea bautorilor de cafea si poate fi greu sa determini ce inseamna toti.
De asemenea, exista oarecum un vocabular pentru descifrarea gradelor de gust, consistenta si acuitate ale cafelei. Chiar daca esti doar de ceva timp un bautor de cafea, stiind diferitele terminologii de cafea iti poate fi de ajutor.

Aciditatea
 Aciditatea, de exemplu, este un termen folosit pentru a descrie claritatea gustului de cafea pe limba ta. O cantitate mare de aciditate in cafea este considerata a fi o trasatura de dorit. Cand se vorbeste despre cafea, aciditatea este o senzatie resimtita pe cerul gurii. Aceasta senzatie este de obicei descrisa ca fiind luminoasa, de inviorare sau clara. O cafea considerata a fi buna, nu va fi astringenta si nici acida. Aceasta va oferi un gust care este mai moale si uneori oarecum dulce. Aciditate nu inseamna ca o cafea ar trebui sa aiba un gust amar. Daca o ceasca de cafea este amara, inseamna ca boabele au fost fie prea prajite, fie cafeaua nu a fost preparata intr-un mod ideal.
Constientizarea unei greutati pe limba, precum si vascozitatea sunt cunoscute ca fiind partea principala a cafelei. O cafea mai puternica ca Sumatra va avea mai multa greutate si va fi mai siropoasa decat o cafea mai usoara, cum ar fi Kenya sau Costa Rica. Adesea, cafelele care sunt mai tari, au o cantitate mai mica de aciditate.

Aroma Cafelei
Amestecul de gust, miros si corpul cafelei este ceea ce este mentionata ca aroma cafelei. In termeni zdrobitori, cafeaua poate fi descrisa ca fiind dulce (fina) sau tare(acida).
Cu toate acestea, daca doriti sa fiti un pic mai detaliat, puteti gasi arome de cafea fiind descrise cu gust de fructe, cu gust de nuca, picante, sau chiar cu gust de ciocolata.
De multe ori, expertii in cafea pot sesiza pe loc distinctii usoare in gust si pot observa arome cum ar fi afine sau lamaie.

Cafeaua Amestec
Cafeaua amestec reprezinta combinarea a doua sau mai multe soiuri de cafea prajita sau amestecul de boabe prajite diferit (inchis sau deschis). Amestecul produce un gust echilibrat, delicios. Exista un numar mare de cafenele care creeaza propriul lor amestec pentru a fi cumparat.

Cafe au Lait
Termenul de „cafe au lait” (cafea cu lapte) este de origine franceza. Cafeaua cu lapte este creata prin turnarea de lapte fiert si cafea intr-o ceasca in acelasi timp. Multi oameni iubesc o ceasca buna de cafea cu lapte.

Cafea Tare
Atunci cand cafeaua este considerata ca fiind tare, acesta este termenul folosit pentru a specifica puterea, fie defecte sau merite. Acesta ar putea fi folosit pentru a spune ca o cafea are un gust puternic acid dau o aroma puternica. Atunci cand o cafea este tare nu inseamna neaparat ca este si buna, depinde de modul in care acest termen este folosit.

Cafea Dulce
O cafea dulce este cea care este fina, usoara pe cerul gurii si care nu contine impuritati. O cafea dulce nu este dura ci mai degraba catifelata si moale.

Rasnita
Daca vreti sa va macinati singuri cafeaua si auziti termenul de rasnita v-ati putea intreba ce inseamna. O rasnita de cafea este instrumentul ales pentru macinarea cafelei in ochii multor oameni. O rasnita de cafea este formata din doua placi ondulate din otel, cilindrice care au margini de taiere. Aceste margini sunt reglabile si feliaza sau rad boabele pana la dimensiunea corespunzatoare, lucru dorit de toti cei care isi macina propriile boabe de cafea.

Espresso
Espresso este o metoda de extragere a aromei de cafea, sub presiune, de la boabele de cafea Arabica, special prajite si macinate fin foarte repede."
Pentru relaxare, va dedic! Week-end placut! :)


Povestile parfumate le gasiti la MIRELA.
Au mai participat:

9 comentarii:

Mirela P. spunea...

Lolita, ai îmbrățișat in textul tău imagini superbe și muzică foarte bună, o întreagă paletă de miresme care răzbat din rețetele date și povestite atât de frumos aici. O reală bucurie să ne bem, azi, cafeaua împreună. M-am bucurat de fiecare rând. Cafeaua apropie oamenii și e o bucurie să ne aflăm cu cei dragi lângă ceștile aromate! O seară minunată îți doresc! :)

Călin spunea...

foarte documentată povestea ta, aşa mai aflăm lucruri noi despre cafea. preferatele mele rămîn deocamdată Cafe de Colombia, cafeaua etiopiană şi Movenpick. o seară frumoasă!
"cîntă" frumos blogul tău, e o plăcere să îl asculţi :)

Teo Negura spunea...

Eu unul sunt adeptul cafelei tari, in general, si asta pentru ajung s-o beau in momente in care chiar am nevoie de ea. Singurul regret e ca se termina prea repede parca mereu...
Bine te-am gasit, multumes pentru dictionarul acela, am aflat lucruri noi :)

karma police spunea...

ce interesant...chiar azi am ascultat feeling good....gind la gind

Gabriela Elena spunea...

Fara muzica superba, aleasa de tine, cafeaua nu ar mai avea aceeasi aroma! :)

lili3d spunea...

O prezentare de înaltă calitate, ca de obicei.
Mulţumesc.

LOLITA spunea...

@Mirela,
Cafeaua apropie oamenii cu siguranta prin aroma ei inconfundabila! Ma bucur ca randurile mele ti-au placut!
Trimit ganduri de bine la Cluj! ;)

@Calin,
daca am reusit sa aduc informatii noi despre cafea insotite de muzica buna, nu pot decat sa ma bucur! Multumesc pentru vizita! :)

@Teo Negura,
cu mare placere! Bine ai venit in casuta mea virtuala! Toate cele bune! :)

@karma police,
mi s-a parut ca melodia se potriveste de minune cu starea de bine pe care o induce cafeaua si ma bucur ca ti-a placut... :)

@Gabriela Elena,
bine ai venit pe aici! Multumesc pentru aprecieri si sa ne bem cafeaua impreuna mai des...:)

@Lili,
esti o draguta, ca de obicei! Ma coplesesti cu laudele tale! Cred ca se putea si mai bine, dar nu prea am avut timp! Multumesc oricum! ;)
Imbratisari! ;)

Gabriela Cimpoca spunea...

Imi place cafeaua, de fapt, o ador! Pe vremuri (a se citi pana mai anul trecut) mergea de minune cu tigara. Acum... merge si asa, chiar daca mirosul tutunului fin nu ma mai alinta.
O zi buna incepe cu o cafea buna.
Buna dimineata! :)

LOLITA spunea...

@Gabriela Cimpoca,
bine ai venit la cafeluta! Multumesc de vizita si te mai astept...
Buna dimineata! ;)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...