vineri, 6 ianuarie 2012

Când o să fiu mare..."Când o să fiu mare, o să mă fac pinguin!”
“Când o să fiu mare, o să mă fac mireasă!”(Din perlele copiilor)

Inca din primii ani ai prescolaritatii copiii au o idee despre ce anume inseamna o slujba sau o cariera. Aceasta provine din contactul direct pe care il au cu cei din jur. Incep sa realizeze ca parintii au un program diferit, ca vin si se intorc acasa preocupati de ceea ce li s-a intamplat la serviciu. De asemenea,  afla de la cei de varste similare ca parintii au ocupatii diferite.
Perioada prescolaritatii este adesea numita perioada de joaca. Stim cat de importanta este aceasta activitate in viata lor, cat de mult ii ajuta sa inteleaga viata si sa exploreze lumea in care se afla. Una dintre cele mai importante functii ale jocului referitoare la alegerea viitoarei cariere o reprezinta imbunatatirea abilitatilor sociale prin interpretarea diverselor roluri.
Imaginatia, dar si mediul de joaca ii permite copilului sa experimenteze diferite meserii precum pe cea de pompier, politist, invatatoare, doctorite etc. Prin intermediul jocului, copiii invata sa-si asume responsabilitati si de cele mai multe ori intra foarte bine in rolul pe care-l joaca. Ei isi activeaza cunostintele pe care le au despre slujba si ofera functii diferite obiectelor din jur tocmai pentru ca activitatea sa fie cat mai reala. Totusi, la finalul jocului, copiii au capacitatea de a-si schimba reprezentarile pe care le au despre aceste obiecte.
Cine a spus ca un prescolar nu stie ce inseamna munca, greseste foarte mult. Exista o multime de sarcini pe care cei mici le pot indeplini cu usurinta, adecvate nivelului si particularitatilor de dezvoltare. De exemplu, ei isi pot pastra in ordine jucariile, isi pot aranja hainele in dulap sau pot sa insoteasca activitatea adultului: sa tina farasul atunci cand se strange gunoiul, sa puna paharele la loc dupa ce au fost spalate sau sa aiba grija de un animal. Atentia acordata educatiei bazate pe munca este foarte importanta. Ea are rolul de a pune bazele muncii efective pe viitor. Incurajandu-i pe copii sa munceasca de mici, oferindu-le sarcini si responsabilitati inseamna a-i pregati pentru viata reala.
O alta caracteristica importanta in viata prescolarului o reprezinta transformarea gandirii creative. Ea ne permite noua, ca si parinti sa distingem si sa identificam abilitatile artistice ale copiilor ce pot sa devina baza pentru o cariera in viitor. Ce poti sa faci pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si identifice de mic interesele si sa-si faca o idee despre ce inseamna o slujba sau o cariera?

Iata cateva idei:

·         Nu suprima dorinta copilului de a actiona, indiferent de activitate si domeniu.
·         Permite-i copilului sa experimenteze.
·         Nu ii frana curiozitatea. Incearca sa asculti mereu intrebarile pe care le are si sa-i oferi un raspuns.
·         Creeaza-i conditii de joaca cu copii de varste similare. Aceste schimburi comunicationale au rolul de explorare si ii permit sa cunoasca si alte medii diferite de ceea ce a vazut in sanul propriei familii.
·         Asigura-i jucarii care sa-i dezvolte creativitatea si gandirea.
·         Incurajeaza-i initiativele de munca.
·         Invata copilul sa-si identifice si sa denumeasca sentimentele si dorintele pe care le are.
·         Observa si dezvolta abilitatile artistice ale celui mic.
·         Permite-i sa se dezvolte independent, nu-l ingradi in limite inutile.
Sursa

Sursă fotografie

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...