luni, 28 noiembrie 2011

Vin vremuri grele


Într-o dimineaţă, un tânăr artist intră într-o cafenea, fiind foarte entuziasmat că a fost angajat să picteze portretul unui om cu bani care avea o firmă de construcţii. În timp ce îşi savura cafeaua bucuros, văzu un ziar lăsat pe masa vecină în care era tipărit cu litere mari următorul titlu VIN VREMURI GRELE. Începu să se gândească tot mai mult la aceste cuvinte.
Patronul cafenelei trecu să-l salute şi văzându-l îngrijorat, îl întrebă dacă s-a întâmplat ceva. Acesta i-a răspuns trist că trebuie să plece, căci “vin vremuri grele”, aşa că trebuie să muncească la lucrarea lui.
Patronul începu să se macine că poate chiar „vin vremuri grele”. Devenea din ce în ce mai îngrijorat pe măsură ce se gândea la vorbele tânărului. Îşi sună apoi soţia rugând-o să nu se supere dar că trebuie să-şi anuleze comanda pentru rochia cea nouă, deoarece este cam scumpă şi s-au anunţat „vremuri grele”.
Aceasta sună la magazinul unde îşi comandase rochia şi o rugă pe patroană să-i anuleze comanda. Îşi ceru scuze dar …„Vin vremuri grele” şi trebuie să facă economii.
Patroana n-a avut încotro şi a anulat comanda, dar îşi aminti că a auzit ea la ştiri cândva că „Vin vremuri grele”. Aşa că a sunat imediat la firma de construcţii pe care o angajase pentru executarea unei lucrări de extindere a magazinului. L-a anunţat pe constructor că va renunţa pentru moment la lucrare, deoarece “ vin vremuri grele “ şi nu îşi poate asuma un asemenea risc în acest moment.
Constructorul s-a întristat la auzul acestei veşti, motiv pentru care s-a grăbit să-l sune pe tânărul artist spunându-i că doreşte anularea comenzii pentru portret, întrucât „vin vremuri grele” şi acesta nu este un moment potrivit să cheltuie banii pe lucruri artistice.
Copleşit de supărare, tânărul artist a acceptat cu resemnare vestea, că doar s-a întâmplat aşa cum a anticipat. Simţindu-se trist, porni înspre cafeneaua favorită să-şi înece amarul cu un pahar de vin.
În timp ce stătea din nou aşezat la masa lui, zări ziarul pe care scria „Vin vremuri grele”. De data asta s-a ridicat şi a luat ziarul pentru a-l cerceta mai bine. Data ziarului era de acum 5 ani.
Cineva despachetase farfurii pentru restaurant.

Morala: Gândurile şi cuvintele noastre ne creează realitatea în care trăim.

8 comentarii:

Alina spunea...

Cam asa e :) Iar noua, romanilor, ni se potriveste perfect. O seara buna!

pandhora spunea...

oooo....da....funny dar atat de adevarat :))

LOLITA spunea...

@Alina,
gandurile si cuvintele noastre ne influenteaza, oricat ne-am dori sa nu o faca...
O zi placuta! ;)

LOLITA spunea...

@pandhora,
e un adevarar trist, din pacate...
O zi frumoasa de sfarsit de toamna!

Max Peter spunea...

Este exact ce se întâmplă acum, suferim de o acută lipsă de încredere. Foarte, foarte interesantă povestirea!

pheideas spunea...

asa e ! numai eu am prevestit vremurle grele de vreo zece ori. imaginezi ce e efect a avut ?! hai noroc ! :)

LOLITA spunea...

@Max Peter,
suntem neincrezatori si ne multumim cu putin, din pacate. Ma bucur ca ti-a placut povestirea...

LOLITA spunea...

@Pheideas,
long time no see... Stii foarte bine ca admir perseverenta cu care incerci sa schimbi niste mentalitati invechite si in ce priveste prevestirea, era de asteptat ca vor veni vremuri grele dupa nesabuinta si cultul grandomaniei cultivat de americani si ar mai fi multe de spus... Important e sa realizam ca numai prin proiecte indraznete vom reusi sa ne redresam si sa corijam ce am stricat...
hai noroc! ;)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...