luni, 21 noiembrie 2011

Cum îl poţi ajuta pe copil să facă faţă competiţiei într-un mod benefic?


1) Acceptă-l pe copil aşa cum este şi ajută-l să facă şi el acelaşi lucru. Desigur, fiecare putem să evoluăm, să ne corectăm defectele şi să fim mai buni. În acelaşi timp însă, avem nevoie ca cei din jur să ne accepte aşa cum suntem şi să ne sprijine în procesul de dezvoltare. Evită să îl defineşti pe copilul tău în funcţie de reuşitele sau nereuşitele sale şi să îi arăţi că îl apreciezi pentru ceea ce este. Va fi mai pregătit în acest fel atât pentru succes, cât şi pentru esec.

2) Vorbeşte-i despre succes şi eşec. „Nu există eşec, există doar feedback”este o frază care îl poate ajuta pe copil, dar şi pe tine, să priviţi rezultatele obţinute într-o manieră mai relaxată. Indiferent de rezultatul obţinut, este bine să îl ajuţi pe copil să înveţe din acesta cum să procedeze mai departe (ce trebuie să schimbe în atitudinea sa, ce cunoştinţe trebuie să îţi îmbunătăţească etc.).

3) Încurajează-l să îşi facă prieteni cu aceleaşi interese sau preocupări. Îi va fi mai usor să facă faţă stresului dacă are prieteni care trec prin aceleaşi situaţii ca şi el. Prietenii cu aceleaşi interese îl menţin pe copil concentrat asupra pregătirii, discutând cu ei despre ce învaţă şi aflând informaţii noi.

4) Explorează gândurile şi emoţiile pe care le resimte copilul tău faţă de ideea de competiţie. Atât  în timpul pregătirii pentru un concurs sau un examen, cât şi după primirea rezultatelor, este bine să comunici deschis cu copilul despre ce gândeşte şi simte în legătură cu participarea sa la competiţie. Îi este frică de momentul competiţiei? Emoţiile îl împiedică să se pregătească aşa cum şi-ar dori? Este mulţumit de rezultatele obţinute? Orice altă întrebare de acest fel îl poate ajuta pe copil să îşi exprime gândurile şi emoţiile referitoare la situaţia de competiţie.

5) Recunoaşte semnele stresului care pot să-şi facă apariţia în cazul copilului tău şi ia măsurile necesare pentru a le îndepărta. 

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Niciun comentariu:

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...