marți, 22 noiembrie 2011

Ciocolata elixir al dragostei - Poveste parfumată între bloggeri


Îndemnată de postările foarte inspirate şi deosebite ale prietenelor virtuale de la poveştile parfumate de sâmbătă, m-am învrednicit şi eu să scriu câteva rânduri care să elogieze acest elixir savuros numit ciocolată. Sper să nu supăr pe cineva că postez tardiv aceste rânduri, dar fiind un subiect atât de incitant, nu m-am putut abţine. Deci...
Ciocolata pentru mine înseamnă sărbătoare, parfum, savoare, elixir. Mă gândesc mai ales la sărbătorile de iarnă care se apropie vertiginos şi care sunt mereu încărcate de semnificaţii. Ciocolata este prezentă alături de noi, mai ales în momentele de fericire maximă, dar ne îndulceşte şi momentele de dezamăgire sau de tristeţe. Gustul dulce - amărui al ciocolăţii negre care e regină între diversele sortimente, te înviorează şi te duce cu gândul la bucuria care se citește pe chipul celor dragi atunci când sunt preocupaţi cu despachetarea cadourilor, la colindătorii înghețați şi care aduc miros de iarnă în case, la aroma de brad combinată cu cea de cozonac proaspăt scos din cuptor şi face apel la toate simţurile noastre. Tableta de ciocolată, pralinele şi ciocolata caldă sau orice alt sortiment special de ciocolată sunt preferate în orice anotimp şi au un gust plin şi puternic de copilărie condimentat cu arome tari de aventură şi senzații unice. Pralinele cu mentă sau tabletele cu cremă de cacao în proporţie de 70% sunt acel ceva unic şi altfel pe care ţi-l doreşti uneori. Aroma sofisticată de mentă combinată cu ciocolata neagră vor trezi în tine o adevărată euforie. Visul de iarnă va fi trăit la intensitate maximă cu siguranţă, datorită tabletei de ciocolată creată după o reţetă specială, cu cacao în proporţie de 70 %. Ambalajele elegante şi atrăgătoare transformă aceste bunătăţi în cadoul ideal atât pentru cei dragi cât şi pentru tine.
Ceva despre istoricul şi proprietăţile ciocolăţii am găsit şi vă împărtăşesc...
Legendara combinatie dintre ciocolata si dragostea pasionala vine tocmai din cultura azteca. Aceste preparat din cacao avea un statut slavit, fiind rezervat capetelor incoronate si evenimentelor sacre.
Ciocolata pe care o mancam noi astazi este mult diluata in comparatie cu elixirurile folosite de Casanova si Madame du Barry. Diferenta dintre ciocolata de acum cateva sute de ani si cea cu care ne delectam noi este data in primul rand de zaharul si grasimile ce i-au fost adaugate.
Pana in anii 1800, culturile azteca si maya consumau ciocolata ca o bautura fierbinte, amestecata cu apa si alte condimente.
Potiune exclusivista
Cand ciocolata a fost adusa in Europa in anii 1500, ea si-a pastrat caracterul exclusivist, fiind o adevarata delicatesa de care se putea bucura numai familia regala sau familiile foarte instarite. Fiind insa prea amara pentru gusturile Europenilor, ciocolatei i s-a adaugat pentru prima data zahar.
Potrivit legendelor, ciocolata este si o puternica potiune de dragoste. Exista multe exemple de personalitati ale istoriei care au considerat ciocolata un afrodisiac si au folosit-o pentru a creste apetitul si satisfactia sexuala.
În secolele XVII si XVIII, multe tratate de medicina elogiau calitatile ciocolatei. Ea poate ajuta la prevenirea cariilor, afirma cercetatorii de la Universitatea Osaka, deoarece cojile semintelor de cacao din ciocolata contin un agent antibacterian care impiedica aparitia cariilor. Cercetatorul californian Carl Keen si echipa sa afirma ca ciocolata ajuta la prevenirea bolilor de inima, spunand ca acest delicios desert contine substante chimice – numite flavonoide – care subtiaza sangele si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor. Cercetatorii de la Harvard au realizat experimente, care au aratat ca, daca mancati ciocolata de trei ori pe luna, va prelungiti viata cu un an.

Ciocolata contine peste 300 de substante chimice, insa nu se cunoaste efectul fiecaruia asupra organismului uman. Multe femei afirma ca au o mai mare pofta de a manca ciocolata in perioada premenstruala. Asa ceva este foarte posibil, deoarece ciocolata contine magneziu, mineral al carui nivel scade in acea perioada. De asemenea, o dorinta de ciocolata apare in timpul sarcinii, ceea ce poate indica o anemie, continutul bogat de fier ajutand in acest caz. Stimulentele sistemului nervos central, cum ar fi cofeina, exista la randul lor in ciocolata, ceea ce duce la un efect de inviorare si la o capacitate mai mare de concentrare.
Ca si alte alimente dulci, ciocolata stimuleaza eliberarea de endorfine, hormoni naturali care genereaza sentimente de placere si fericire. Aceasta contine, de exemplu, un fel de potiune a dragostei. Tryophan este o substanta chimica pe care creierul o foloseste pentru a crea serotonina. Un nivel ridicat de serotonina produce sentimente de fericire, chiar de extaz. Pe de alta parte, mai exista o substanta, numita fenylethylamina, care se aseamana cu amfetamina; in acest caz, un nivel ridicat al acestui neurotransmitator produce un sentiment de atractie fata de sexul opus, de excitare.
Ciocolata ,“Hrana Zeilor”, “Zeita Fertilitatii, “este consumata de-a lungul timpului atat pentru efectele afrodisiace bine cunoscute cat si pentru beneficiile aduse organismului. Ciocolata este un elixir al dragostei! :-)
Va doresc zile dulci si pline de arome placute!

MIRELA a început jocul poveştilor parfumate
Au mai scris:

4 comentarii:

*ELENA* spunea...

Bună LOLITA!
Frumoase gânduri!
Pozele sunt excelente,iau și eu
o cafeluță!
Zi superbă îți doresc!
Cu drag te îmbrățișez!

Max Peter spunea...

Mulţumesc pentru cafea, dar şi pentru informaţii!
O zi liniştită îţi doresc!

LOLITA spunea...

@ ELENA,
ma bucur ca ti-au placut gandurile si fotografiile despre ciocolata...
Imbratisari generoase! ;)

LOLITA spunea...

@Max Peter,
cu multa placere! Ciocolata este buna in toate formele si starile fie lichida, fie solida... Bon apetit!:)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...