duminică, 25 septembrie 2011

Colecţionăm fluturi sau lăsăm crinii să înflorească?


Mi s-a întâmplat de curând. O persoană cu care abia schimbasem câteva vorbe a ţinut să-mi spună că a reuşit să mă cunoască atât de bine încât “vede prin mine”… asta, bineînţeles, după ce m-a supus unui fel de mini-interogatoriu.
Amuzată de absurdul situaţiei, am încercat să văd cum arată imaginea pe care şi-o crease. Aşa cum mă aşteptam, nu semăna deloc cu mine. Pur şi simplu luase ceea ce spusesem şi trecuse prin filtrul experienţelor sale personale, se credea un fel de deţinător al adevărului absolut. Genul de om pentru care dacă verde însemna relaxare, orice altă asociere legată de această culoare este fără îndoială greşită.
Cu toate că vedeam nevoia acută a acelei persoane de a avea totul etichetat şi pus pe un raft, cu toate că simţeam anormalitatea acestei dorinţe, nu mă puteam împiedica să mă simt ca un fluture urmărit, prins şi apoi omorât pentru a fi pus într-un insectar.
Recunosc uneori acest comportament şi la mine. Şi la mulţi oameni din jurul meu. Ne luptăm încrâncenaţi ca să devenim colecţionari de fluturi, să-i avem pe toţi aliniaţi, cu un ac înfipt în cap şi o mică etichetă care să le arate caracteristicile, şi apoi ne plângem - ce goală, ce săracă, ce lipsită de frumuseţe este viaţa noastră fără fluturii care zburau în jurul nostru veseli, fericiţi, umplând viaţa noastră de farmec şi culoare!
De ce nu-i putem admira pe ceilalţi pur şi simplu… aşa cum sunt… de ce încercăm să-i controlăm, să-i judecăm, să-i etichetăm? Îmi aduc aminte de o poveste pe care am citit-o în urmă cu ceva timp.
Era vorba despre un băieţel care se născuse fără mâini, dar care era iubit de toţi oamenii din satul lui, pentru că le aducea soare în suflet cu bucuria lui de a trăi. Într-o zi s-a întâmplat ca boierul locului să ajungă la o slujbă, şi la ieşirea din biserică, l-a văzut pe băieţel cum sărea deasupra unei băltoace aflate în faţa locaşului - înainte, înapoi, la stânga, la dreapta, ca într-un joc copilăresc. Plin de supărare, l-a certat pe băieţel pentru un asemenea gest lipsit de respect.
Plin de candoare, acesta i-a răspuns că neavând mâini, face şi el semnul crucii la ieşirea din biserică aşa cum poate, adică sărind după cum l-a văzut boierul. Spune povestea că… în acel moment din băltoaca aflată în faţa bisericii a crescut un crin desăvârşit, şi toată suflarea de oameni care ieşea de la slujbă a înmărmurit în faţa acelei minuni.
A lăsa crinii sa înflorească… o metaforă superbă pentru a încerca să înţelegem că fiecare om este unic. În ce măsură avem puterea de a-i accepta pe ceilalţi aşa cum sunt? Mă gândesc că asta ţine de cât de împăcaţi suntem cu noi înşine.
Îmi amintesc că un mare înţelept, vorbind despre neputinţa oamenilor de a se accepta unii pe alţii aşa cum sunt, spunea: Încetează cu critica şi cu judecarea. Toate acestea se bazează pe lipsuri. Toate acestea se bazeaza pe teama de a nu fi iubit şi de a nu fi recunoscut ca valoros/valoroasă. Şi de ce au aceste modalităţi iritante, de ce îţi ignoră nevoile şi se concentrează pe ale lor? Pentru că ei sunt la fel ca si tine. Sunt plini de îndoiala că nu sunt într-adevăr valoroşi. Sunt plini de teama că vor eşua în strădania lor şi că vor pierde iubirea de care au nevoie. Sunt pur şi simplu oameni care fac exact ceea ce faci şi tu, încercând să obţină ceea ce au nevoie şi fiind supăraţi şi temători pentru că sunt înconjuraţi de oameni care fac la fel.”
Oare cum s-ar schimba viaţa noastră dacă, de câte ori am cunoaşte un om, ne vom întreba:”Colecţionăm fluturi sau lăsăm crinii să înflorească?”…

4 comentarii:

B.B.A.'s World spunea...

Salut , numele meu este Bogdan ,sunt din IASI, Romania .Aveti un site minunat .As dori daca putem face schimb de linkuri / bannere . Va multumesc !!!
Adresa site-ului meu este : http://descopera-travel.blogspot.com/
Adresa de e-mail: bogdan_burca@yahoo.com
Daca doriti sa facem schimb de linkuri ,bannere lasa-ti un comentariu pe blogul meu !!!
Imi puteti da un like , va rog frumos la adresa : http://www.facebook.com/pages/Descopera-lumea-inconjuratoare/174468635958737 Multumesc,o zi buna !!!

Daca vrei sa facem schimb de linkuri/bannere astept raspuns printr-un comentariu pe blogul meu/sau un e-mail

tetris spunea...

Nu stiu ce as putea sa spun, ai spus cam totul. Frumoasa postare!

LOLITA spunea...

@B.B.A.'s World,

voi lua legatura cu tine si vom vedea. Ma bucur ca iti place ce ai vazut aici. :)

LOLITA spunea...

@tetris,

e o povestire cu talc care imi place mult si are o morala foarte instructiva pentru noi toti. Ma bucur ca ti-a placut postarea!
O duminica superba!:)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...