marți, 25 ianuarie 2011

Inovaţii din bucătărie

Restantă la capitolul mâncare, vă desconspir paşii unei prăjituri greceşti foarte practică ,pe care în seara de Revelion am transformat-o în tort... Nu am avut mult timp la dispoziţie şi am improvizat. Cei care au gustat mi-au spus că a fost o reuşită. Eu zic că se putea mai bine cel puţin la design... Rămâne să aflu şi părerea voastră...:)
Reţeta
Trebuie neaparat sa incercati prajitura asta.Prajitura greceasca cu sirop, din foi de placinta. E rapida, gustoasa si cu ZERO grad de dificultate in preparare.E chiar perfecta pentru un sfarsit de saptamana. La mine a fost bună şi pentru sfârsitul de an . :)
Ingrediente:- 1 pahar de ulei- 1 pahar de zahar- 1 pachet foi de placinta (400 grame)- 1 pahar de iaurt (200 ml)
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 4 oua
- 1 lamaie
- 1 fiola esenta de rom
- sirop de zahar ars (6, 7 linguri zahar, 3 cani apa)

Mod de preparare:
Se dezgheata foile de placinta:
Se zdrentuiesc fara mila :P
...acum e momentul pentru a va rezolva vechile rafuieli, ramase nerezolvate...bineinteles, la nivel mental :)))
Se bat ouale cu zahar; se adauga ulei, iaurt, zahar vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine:
Se pun zdrentele foilor de placinta si se omogenizeaza:
Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma)
Se da prajitura la cuptor cca. 35-40 de minute pana se rumeneste, la foc potrivit (180 grade)
Intre timp se prepara siropul de zahar ars: ardeti pe foc foarte mic 6, 7 linguri de zahar (eu am pus zahar brun). Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voie sa fumege sau sa se arda/sa se inegreasca, fiindca va fi amar) adaugati trei pahare mari de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti pana scade putin.
Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:
Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet...pe masura ce-l turnati:
Asa arata la final:

Se taie cand e rece:
...zemoasa si dulce ca o baclava...adica delicioasa!!!!!!!!!!!!!! :)
P.S. Siropul original era de lamaie: din 3 pahare de apa, zeama de la 2 lamai + coaja, 2 pahare de zahar.
Se fierb toate pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura, exact ca cel de zahar ars.
Eu am facut si varianta asta, dar ai mei n-au fost prea incantati :P ...gustul acru la noi in familie e foarte slab tolerat :)))
...e adevarat, insa, ca asa e foarte racoritoare...si mai putin dulce :P....sau, puteti inlocui lamaile cu portocale, insa veti injumatati cantitatea de zahar!
Va invit sa alegeti voi varianta care va place mai mult :)
După ce am îmbrăcat compoziţia în frişcă şi am ornat a ieşit un tort... :)

2 comentarii:

fly2sky spunea...

Super..o sa o fac! Ador retetele simple :)

LOLITA spunea...

Spor atunci Fly ! :) E foarte usoara reteta si produsul final e gustos! Sa-mi spui cum a fost apreciata de copii...:)))

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...